Mark IV e aici

Acum cateva zile va povesteam de noul Nikon D3s, ce aducea o serie de premiere in industria fotografica, cum ar fi sensibilitatea ISO maxima de 102,400.

Pe undeva prin comment-urile postului, Kiko ne sfatuia cu mare subinteles sa mai asteptam pana luni ca sa vedem cum se contureaza noua generatie. Era destul de clar ca cei de la Canon aveau sa lanseze un nou aparat. Chiar mai mult, eram sigur ca va fi vorba de un nou 1D… si am avut dreptate. Incepand de astazi treaba e oficiala, Mark IV fiind lansat ca un raspuns clar la provocarea Nikon.

Pe scurt, ce face el? Nu sunt vreun specialist in materie de Canon, dar la prima vedere observ cateva detalii interesante: 16Mpx, ISO 102,400 (ca si la D3s), sistem AF imbunatatit (45 de puncte, din care 39 in cruce), dual slot CF + SD si, nu in ultimul rand, posibilitatea de a filma 1080p la 29.97 fps. Suna bine, daca nu foarte bine si sunt convins ca aparatul va fi un real succes (desi eu sunt un nikonist inrait). Pretul se zvoneste a fi in jur de 5000$, dar inca nu e nimic clar…

Simt nevoia sa revin putin la problema filmarii. Eu raman in continuare un conservator si cumva imi displace ideea de a combina fotografia cu filmul, dupa cum nu imi place sa pun nici salamul si branza topita pe aceeasi farfurie. Mi se pare cumva gresit, dar in acelasi timp, o parte din mine este cel putin intrigata de posibilitatea de a realiza un scurt metraj profi cu o investitie minima (presupunand ca as cumpara un astfel de aparat pentru poze, filmarea fiind bonus). Cine stie, poate o sa me dau si eu cu necuratu’ candva in viitoru mai mult sau mai putin apropiat…

O mare parte din vina pentru ideile astea “dizidente” o are Vince LaForet, cu filmuletele lui realizate cu aceste HD-DSLR cum le numeste el (5d mkII si 1D mkIV). Daca aveti rabdare si interes, bagati un ochi aici pentru un articol interesant despre fenomen, impreuna cu un filmulet edificator (si chiar palpitant as putea spune).

Ne auzim la urmatoarea lansare!

8 Responses to “Mark IV e aici”

 1. Cami says:

  Eu cred ca tu va trebui sa-ti iei un apartament cu mai multe camere, iar una sa o faci camera sculelor foto :)) pentru ca altfel nu vei mai avea unde sa te asezi prin casa de ele :))
  P.S. Ce-are ma salamu si branza topita pe aceeasi farfurie? la mine nu se bat :-P

 2. Catalin says:

  Unii trebuie sa apeleze la fondul FSN (Fara sa Stie Nevasta) pentru astfel de achizitii… vad ca tu nu esti impotriva. Wheeew!

  Cat despre salam si branza, poveste lunga…

 3. Cami says:

  Nu sunt impotriva, dar nu vreau sa dorm cu aparatele in pat, deci… get them a room :))

 4. Cami says:

  P.S. FSN era acronimul de la Frontul Salvarii Nationale =)) ce analogie interesanta

 5. Catalin says:

  Works for me, anyway! :-D Nici eu n-a vrea sa dorm cu ele in pat oricum… as putea sa le dau pe jos din greseala. :-P

 6. Cami says:

  Doamne fereste sa se buseasca jucariile :-P

 7. Fritz says:

  Eu propun ca tu sa dormi pe jos iar sculele in pat :-D
  Eu unul asa as face…

 8. Catalin says:

  Ai ma… vrei sa racesc ? Mai bine fac un patut separat pentru scule :))

Leave a Reply